portfolio

Als Tonmeister en (klank)regisseur werk ik veel voor NPO Radio 4: ik heb in de afgelopen jaren bij honderden uitzendingen de klank- en radioregie gedaan en van tientallen cd’s de opname, muziekregie, edit en master gedaan.

Zowel als regisseur en als technicus mag ik tot mijn opdrachtgevers rekenen: NTR, Omroep MAX, AVROTROS, EO, musici van Residentie Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest en Koninklijk Concertgebouw Orkest, Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam, Amsterdam SinfoniettaTeus NobelNiek de Groot, Barok Opera Chauvet, Elly Ameling (mastering 2 CD-boxen), Femke Steketee, Tobias BorsboomBram van Sambeek, het Syrène Saxofoonkwartet, Ensemble VONK, l’Orchestra Particolare, De Bladblazers, Rodion Trio, Neo-Fanfare 9×13, Aukelien Kleinpenning, Annelies Vrieswijk, Lotte Bovi, Ton van Eck, Jan Stulen, Ed Spanjaard, Ruud Bos en vele anderen.

Ameling 75 Ameling 80 Bladblazers Niek-de-Groot-The-Sonatas-300x300 Syrene

“Making a CD recording is, above all, a project where many are directly and indirectly involved. Firstly, I wish to thank Catherine Klipfel and Maarten Elzinga for their patience, understanding and invaluable musical support.” (Niek de Groot over zijn CD-opname ‘The Sonatas’)

“Ik vind het knap dat Maarten Elzinga in de voor ons zeer diffuse akoestiek zo’n helder klankbeeld heeft gecreëerd.” (Jan Stulen over de live-registratie van de Mattheüs Passion in Laren)

“Maarten is erg aangenaam om mee te werken. Samen met saxofoniste Aukelien Kleinpenning maakten we opnames in oktober 2018. De sfeer is rustgevend en stabiel, kortom erg fijn.
Maarten is een aanrader voor eenieder die geluid wil laten vastleggen!” (Charlie Bo Meijering over de opname van stukken van Ibert voor saxofoon en piano voor een luisterboek)

“Het opnemen van de cd van VONK was een geweldige ervaring. Maarten is deskundig, relaxt en geeft scherpzinnige, goede adviezen. Het is heel waardevol dat hij zelf ook professioneel musicus is.” (Nicoline Soeter over de opname van de cd ‘Whose arm is that?’ van VONK)

“I have made recordings multiple times with Maarten Elzinga and the Syrène Saxophone Quartet. Maarten is an outstanding tonmeister and he is decisively but stress-free, which creates a very pleasant atmosphere for recording. It’s important to fully trust your tonmeister and that’s the case when working with Maarten.” (Femke Steketee)

“De samenwerking met Maarten vond ik heel erg fijn. Maarten heeft een goed gevoel om klank te vertalen naar een mooie opname. Hij is geduldig, luistert kritisch en erg precies. Hij geeft nuttige tips en weet kleine problemen makkelijk te verhelpen. Hij zorgt voor een ontspannen sfeer en het lukt hem tegelijkertijd om de tijd in de gaten te houden zonder een opgejaagd gevoel te geven. Het is fijn dat hij opnameleider en technicus – met mooie spullen – ineen is. Dat werkt heel duidelijk en efficiënt. Na afloop levert hij snel de eerste montage aan  en heeft genoeg reservemateriaal om te verbeteren. Kortom, de ervaringen met cd-opnames van Maarten waren voor mij erg positief.” (Aukelien Kleinpenning)

“We hebben met 9×13 nu al meerdere malen met Maarten gewerkt en het resultaat is altijd meer dan top! Hij is fijn in de omgang, denkt actief mee, reageert snel op mails, heeft zijn werk altijd snel af en verwerkt aanvullende wensen direct. Ik hoop in de toekomst nog vaker met Maarten te mogen werken!” (Anton van Houten, artistiek leider 9×13)

“Luisterend naar de high end opnames kan geconstateerd worden dat zelden een jazzkwartet beter werd opgenomen.” (Cyriel Pluimakers in een recensie over het album ‘Pleasure is the Measure’, van Teus Nobel)

Hieronder een aantal geluidsvoorbeelden van recente opnames: